Historie – Praktijk Parklaan – Hoevelaken

Historie

Hoevelaken kent niet een hele lange historie van huisartsen. De eerste huisarts van Hoevelaken was dokter Algera. Hij vestigde zich in 1934 in het dorp. Al op 36-jarige leeftijd overleed dokter Algera plotseling.

Dokter Klomp volgde hem op. Echter in 1942 ging dokter Klomp werken voor de Sicherheitsdienst als kamparts in kamp Amersfoort. Dokter Klomp heeft in die jaren  vele valse

doodsoorzaken getekend. Na de WO II eiste het hof tegen hem vijf jaar gevangenisstraf, ontzetting uit de kiesrechten en ontzetting uit het recht het ambt van arts te bekleden voor het leven.

In 1942 kwam dokter Klaarenbeek in de plaats van dokter Klomp. Op diverse plekken in het dorp heeft dokter Klaarenbeek zijn ‘handtekening’ achtergelaten. Zo is er onder andere de Dr.

 F.W. Klaarenbeeksingel. Het beeld ‘De Volmaakte Mens’,  wat u aantreft als u Hoevelaken via de Westerdorpstraat binnenrijdt,  is in zijn opdracht gemaakt door dhr. G. Overeem.  De familie Klaarenbeek heeft het beeld aan de gemeente geschonken.

Met de groei van Hoevelaken nam de drukte voor de huisarts toe. Dokter Plasmans voegde zich in 1967 bij de praktijk van dokter Klaarenbeek. Na een jaar scheidden hun wegen en is dokter Plasmans zijn eigen praktijk gestart in Hoevelaken. Ook voor dokter Plasmans werd de drukte al snel te veel. Vanuit zijn militaire dienst was hij bevriend met dokter Haartsen. Dokter Plasmans heeft hem in 1972 gevraagd zich in Hoevelaken te vestigen en ook deze praktijk groeide snel.  De praktijk van dokter Haartsen is na zijn pensionering overgenomen door dokter van der Velde.

In 1975 kwam dokter Snoek naar Hoevelaken, de meest markante en eigenzinnige huisarts die Hoevelaken ooit heeft gehad. In zijn lelijke eend en met zijn lange haren was hij een opvallende verschijning in het dorp. De doktersassistente waarschuwde patiënten door in de wachtkamer een briefje te hangen met de tekst: ‘Oordeel niet naar het uiterlijk, maar naar het innerlijk.’ Snoek: ‘Ik zag mezelf als begeleider die naast de patiënt stond, zijn hand vasthield  en hem af en toe een zetje in de goede richting gaf. Weg van een afgrond, richting het wandelpad.’ Dit was toentertijd een hele moderne manier om naar de arts-patiëntrelatie te kijken. Gelukkig is dit inmiddels gemeengoed. Na zijn pensionering was Huub nog altijd druk in de praktijk met allerhande klusjes, met name de planten binnen de praktijk en de bomen buiten de praktijk. De prachtige Brugmansia danken we aan hem. Op 12 juni 2019 hebben we na een kort ziekbed afscheid van Huub moeten nemen. We denken vaak aan hem.

        

Van 1980 tot zijn onverwacht dood bij een fietsongeval in 2004 was dokter Manschot ook huisarts in het dorp. Dokter Manschot vervulde naast het vak als huisarts nog diverse andere functies. Zo was hij onder andere docent aan de Universiteit Utrecht en eerder stond hij aan de basis van de oprichting van een Family Health Programme aan de Moi University in Kenia. De praktijk van dokter Manschot is overgenomen door dokter Buijs.

In 1992 namen Martin en Aleid Beeres de praktijk over van dokter Plasmans. Door de komst van een vrouwelijke huisarts werd een vraag van vele patiënten in Hoevelaken beantwoord. Na enkele weken te hebben gebivakkeerd in zijn praktijk aan huis werd snel gezocht naar een zelfstandige locatie. Aanvankelijk was dit in ‘de keet’ op de hoek Meerveldlaan/Parklaan, dezelfde plek als waar  in 1996 de huidige praktijk kon worden gerealiseerd.

Sinds 1996 bestaat Praktijk Parklaan in zijn huidige vorm gevestigd aan de Parklaan. In 1999 sloeg het noodlot toe. Aleid kreeg borstkanker. Aleid is na een ziekteperiode van ruim 2 jaar op 1 juli 2001 overleden. Martin Beeres heeft de praktijk na haar overlijden voortgezet.

Inmiddels kende Hoevelaken meerdere praktijken en heeft er een reorganisatie plaatsgevonden waarbij dokter Snoek zijn intrek had genomen aan de praktijk Parklaan. Zijn praktijk is in 2008 overgenomen door Bram Smits, die nu gevestigd is aan de Kantemarserweg.

In 2015 kwam er voor Martin een mooie uitdaging bij als huisartsdocent aan de universiteit Nijmegen. Het werd tijd om de verantwoordelijkheden van een praktijk te delen. Na een uitgebreide sollicitatieprocedure is Mathilde Overvest eind 2015 gestart in de praktijk als huisarts. Eerst als waarnemer en in 2017 is de maatschap Praktijk Parklaan gevormd. In 2020 is daar een derde maat bijgekomen, dokter Monique Munters. Op 1 september 2023 heeft Martin na ruim 31 jaar zijn werkzaamheden aan de Parklaan beëindigd. 

Met veel enthousiasme en plezier zetten Monique en Mathilde de praktijk nu voort samen met alle fijne assistentes en praktijkondersteuners.