In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome –CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
Vragen over het coronavirus? Neem dan contact op met de GGD via 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur.
Maatregelen die we met elkaar moeten nemen indien u met andere klachten een bezoek aan de praktijk brengt:
De assistentes zullen in deze tijd anders triëren dan u van ze gewend bent. Uiteraard niet ten koste van uw gezondheid, maar we moeten creatief omgaan met de benodigde middelen en tijd. Wij hopen op uw begrip hiervoor. Houd voor actuele informatie de website van het RIVM in de gaten.
De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:
Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.
Mensen met het nieuwe coronavirus hebben vaak koorts en luchtwegklachten zoals hoesten, verkoudheid, niezen of kortademigheid.
De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.
Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?
Je hoeft de huisarts niet te bellen als je milde verkoudheidsklachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius. Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand tot andere mensen.
Worden je klachten erger?
Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.